Népszabadság - Laszlo Erica

Go to content

Main menu:

Népszabadság

newspaper

Egy nő, aki többnyire nőket fest

László Erica magyar származású festőművész bonni és londoni tárlatai után Budapesten, a Béke Galériában állította ki eddigi alkotásaiból összeválogatott képeit.
A művésznő tizenkét éves korában Londonba került, később grafikus- diplomát szerzett. Németországba költözve egy ideig grafikusként dolgozott, emellett szívesen illusztrált könyveket is. 1978 óta csak a festészetnek él. Hosszú európai tartózkodása után több mint tíz éve tért vissza Magyarországra.
-   Többnyire nőket festek, mindennapi elfoglaltságaik közepette. A férfiak csupán olyan kiegészítői a képeknek, mint egy sál - mondja.
Festményein bárokban, biliárdszalonokban időző nőket örökít meg, vagy éppen egy karneváli forgatagot. Bár ő maga nem tud biliárdozni, az érdekes, összetett mozzanatokat szívesen megörökíti.
László Erica képei megihlették Gótfalvai Guótth Pált, aki verseket írt a művésznő képeihez. A képeket és a hozzájuk írt verseket kötetben jelentették meg, melynek címe: High-H Society. A könyv kitűnő példa arra, hogy a különféle művészeti ágak közt élő kapcsolatot lehet teremteni. A kiállítás alkalmából megjelentetett könyv költeményei nem magyarázatok és a képek nem illusztrációk. László Erica úgy érzi, a festőszakma ugyanolyan foglalkozás, mint bármi más.
-   Mint egy kisiparos, reggel nekiülök a munkának, szisztematikusan megtervezem a képet, és festek. Nem várok égi jelre, nem kell ihlet - ez a tudatosság valószínűleg grafikusmúltamból adódik.
A tárlat október 1-jéig megtekinthető a Béke Galériában (Radisson Sass Béke Hotel, VI., Teréz körút 43.).

back

Copyright Erica Laszlo

 
Back to content | Back to main menu